Eind september 2021 herinnerde Animal Rights Minister Ben Weyts nog eens aan een oude belofte om gedaan te maken met het houden van leghennen in kooien. Een belofte uit 2018. Het moment was zeker niet lukraak gekozen, want in de grootste stalbrand ooit in ons land, kwamen op dinsdag 14 september in Sint-Niklaas maar liefts 165.000 kippen om het leven. Ze werden, opgesloten in hun miserabele krappe kooitjes, levend verkoold. De pers had het over “het levenswerk van Wim (de veehouder) dat in de vlammen was opgegaan”. Zoals steeds in de reguliere pers geen milligram medegevoel met de verbrande kippen.

Schnabbel aan de rand

Prachtig van Animal Rights, om de Vlaamse minister van Dierenwelzijn nog maar eens te herinneren aan wat eigenlijk zijn kerntaak zou moeten zijn: het asap verlossen van kippen én andere boerderijdieren uit het nutteloze lijden van alle kooisystemen in de veehouderij.

Dat zou toch vanzelfsprekend moeten zijn, niet?

Ware het niet dat écht dierenwelzijn voor onze ministers een schnabbeltje aan de rand blijft. Met hoogstens eens een “big announcement at budget time” vlak voor verkiezingen, om dan weer jarenlang in een vertragende stilte te verzanden.

We hoeven niet te wachten tot de trage machine van de EU (misschien) in positieve zin gevolg geeft aan het door meer dan 1.400.000 mensen ondertekende burgerinitiatief Stop The Cage Age. Elke regio, elk land kan ambitie aan de dag leggen om dit al veel vroeger en verregaander te realiseren.

Wettelijke bescherming

De enige landen waar dierenwelzijn systematisch en serieuze dagelijkse kost zijn op de politieke agenda, zijn de landen waar echte politici voor de dieren in de parlementen en bestuursorganen zetelen. Kijk naar de voorbeelden in Nederland, Portugal, Frankrijk, Australië … daar gaat de wettelijke bescherming met rasse schreden vooruit.

Vind jij ook dat dieren individuen zijn en geen consumptiegoederen of grondstoffen?

Sluit je aan bij de groeiende internationale beweging van dierenpartijen die aan dieren en milieu ook de wettelijke en politieke bescherming geven die ze verdienen.

Sluit je aan bij DierAnimal.

Photo Credits : Foto links: Animal Rights; Foto rechts: Tom Woollard/We Animals Media

#dieranimal #dieren #vrijedieren #animalrights #dierenrechten #StoptheCageAge #animalpolitics #teamplanet

Brandbrief voor loze belofte

Je zou ook interesse kunnen hebben in