Ons hart is bij mens, dier en natuur rond de Middellandse Zee. Ook daar laten extreme weerfenomenen een spoor van vernieling en lijden achter zich. Die weerfenomenen zijn een ondubbelzinnig gevolg van de klimaatopwarming.

Succes

Het rapport van de IPCC met 3949 pagina’s dat nu in zijn volledigheid gepubliceerd werd, is alarmerend.

Voor de mensheid is het Code Rood. In alle regio’s.

De temperatuurstijging onder de 1.5 °C houden kan niet meer. Verdere oververhitting is enkel mogelijk op voorwaarde dat drastisch en snel in de broeikasgassenuitstoot wordt gehakt.

Met de woorden van Antonio Guterres, UNO secretaris generaal: “ Als we nu de krachten bundelen, kan de klimaatcatastrofe worden afgewend. Maar zoals het rapport duidelijk maakt, er is geen tijd voor uitstel en geen plaats meer voor excuses. Ik reken op alle regeringsleiders en stakeholders om ervoor te zorgen dat de klimaatconferentie COP26 een succes wordt.”

Misdaad tegen de mensheid

Elke regering of leider die het spelletje van de creatieve CO2-accounting blijft spelen in plaats van reële maatregelen te nemen, maakt zich voor ons schuldig aan misdaad tegen de mensheid en ecocide van de ergste soort. Ook onze regeringen moeten radicale keuzes maken.

Het is verder beschamend om te zien welke hiërarchie in de traditionele media wordt gehanteerd voor belangrijkheid van nieuwsfeiten als de miljoenentransfert van een gerenommeerde voetballer of discussies over coronapasjes bij restaurants voorrang krijgen boven dit soort nieuws.

De branden een ver-van-mijn-bed show? Als u de volgende keer in de supermarkt een blik Griekse olijven koopt, bedenk dan dat olijfbomen pas olijven beginnen geven na meerdere decennia groei.

Op de rechterfoto vlucht de 81-jarige Ritsopi Panagiota weg terwijl haar huis door de vlammen is omringd. Op de linkerfoto redt Anastasis Nik een door zijn baas lafhartig in de tuin achtergelaten hond van de oprukkende vlammenzee.

Foto rechts: Konstantinos Tsakalidis

Foto links: Anastasis Nik

#dieranimal #klimaat #klimaatcrisis #animalpolitics #teamplanet

Code rood voor het klimaat

Je zou ook interesse kunnen hebben in