Het logo van DierAnimal op een vlag

Het logo van DierAnimal en zijn meervoudige betekenislagen

Fotomontage met creatie van het logo
Foto uiterst rechts door Lora Hubesch, foto’s midden en links door Peter Verhaegen.

Het logo bestaat uit een cirkel met daarin een hartvorm. Binnen het hart bevindt zich links een dier, rechts een mens. Beiden bevinden zich op gelijk niveau, en zijn met het gelaat naar elkaar toegekeerd, in een innig contact dat sereniteit, diep respect en onvoorwaardelijke liefde uitstraalt. Het logo heeft echter nog meerdere betekenislagen.

De hartvorm
In werkelijkheid zitten er in de tekening drie concentrische hartvormen. Die staan symbool voor de evolutie van het bewustzijn en tonen de “drie cirkels van compassie”.
De eerste cirkel, het kleinste van de drie hartvormen, stelt de liefde en het respect voor die men als mens voor de eigen soort ervaart. Wanneer het bewustzijn groeit, wordt de cirkel uitgebreid zodat die ook respect en liefde voor andere soorten levende wezens omvat, in de eerste plaats de dieren. En vervolgens wordt, door het groeiend besef van de onderlinge verbondenheid van al wat leeft, het mededogen uitgebreid tot alle levende wezens. Daardoor krijgt de cirkel een dimensie die de hele planeet Aarde omvat en deze ook als een levende entiteit omhelst, die respect, bescherming en eerbied verdient. En met dat derde, grootste hart zijn we dan ook aan de buitenste cirkel van het logo aangekomen.

De cirkel
De cirkelvorm staat voor rond, organisch, zacht. Het is ook de vorm van de aarde. De donkere vlakken staan voor de continenten, de lichtere tussenruimtes voor de zeeën en oceanen. Waarmee we aangeven dat respect voor milieu en voor het levend erfgoed van de enige planeet die ons huis is, hoog in het vaandel voeren. En dat de strijd voor dierenbelangen onafscheidelijk samengaat met een strijd voor het behoud en de bescherming van de natuur.

De boomvorm
Bij de voorstudies voor een geschikt logo hebben we lang het idee van een levensboom weerhouden, als symbool voor de wijdvertakte samenhang tussen alle levende wezens op aarde, vanuit één gemeenschappelijke stam. Hoewel dit idee om praktische redenen niet weerhouden werd, zit in het huidige logo van DierAnimal ook een duidelijke vegetale kwaliteit. Het lijnen- en vlakkenspel van het logo kan worden gezien als een boomvorm, vertakkend vanuit het centrale punt aan de onderrand van de cirkel.

Het dier
Hoewel het diersymbool het meeste weg schijnt te hebben van een paard, is het tegelijk voldoende universeel gehouden zodat het symbool kan staan voor alle diersoorten, of het nu om boerderijdieren, huisdieren of wilde dieren gaat, en of ze nu te land, ter zee of in de lucht hun habitat hebben.

De mens
Wij hebben bewust gekozen voor een vrouwenfiguur omdat wij vinden dat de wereld van vandaag een sterke nood heeft aan de terugkeer van de positieve vrouwelijke waarden van mededogen, aandacht, zorg, samenwerking, insluiting en zachtheid. Wij hadden bij het visualiseren van de vrouwenfiguur een krachtige, jonge vrouwelijke krijgerfiguur voor ogen, die ook symbool staat voor de wens om vrouwen krachtiger aanwezig te zien in posities die leiderschap en strategie vereisen. Op die manier komen de positieve vrouwelijke waarden ten volle in hun kracht en in evenwicht met de positieve mannelijke waarden.

Het DierAnimal logo

Je zou ook interesse kunnen hebben in