De gekende titel “Bruges la morte”, naar de gelijknamige negentiendeëeuwse roman van Georges Rodenbach, kreeg in 2021 nog een wrange bijsmaak.

Dieronvriendelijke folklore

Het paard Tinka, 17 jaar oud, stierf zaterdag 27 mei 2021 In Brugge toen het een paardenkoets met toeristen doorheen de Brugse binnenstad trok. Iedereen, met de heer Wentein, voorzitter van de Vlaamse paardensportfederatie (!!!) op kop, toonde zich verwonderd: “Hoe kan dit nu ???”

De brandweer plaatste er gauw een tent omheen, om het dood gevallen paard te verbergen voor burgers en toeristen.

Zou het geen tijd zijn voor Brugge om de eenentwintigste eeuw echt binnen te stappen en die dieronvriendelijke folklore af te schaffen ? Geldt overigens ook voor onze hoofdstad Brussel.

Andere toeristische steden gaven al het voorbeeld, zoals Gent in 2020, Amsterdam en Rome.

Het goede voorbeeld

Waar wacht het Brugse stadbestuur op om die exploitatie van paarden eens en voor altijd stop te zetten? Onze drukke stedelijke agglomeraties zijn, evenmin als kermissen, geen geschikte omgeving voor paarden. Stress, een veel te harde ondergrond, uitlaatgassen, klaxons, lawaai, druk verkeer …

Wettelijk verbod

Overal ter wereld vindt men smoesjes uit om dieren buitengewoon hard te laten werken om geld te verdienen aan toeristen. Van New York over Barcelona via Santorini, de Egyptische piramiden of de toeristenvallen overal in Thailand: paarden, ezels, kamelen en olifanten zwoegen in miserabele omstandigheden hard onder het juk van (luie) toeristen. Soms tot ze er uitgeput bij neervallen.

En valt de toeristische industrie stil, dan worden de dieren vaak totaal aan hun lot overgelaten. Want ze “brengen niks meer op”.

Zo’n vaart loopt het misschien bij ons niet, maar onze steden zouden toch op zijn minst het goede voorbeeld mogen geven.

DierAnimal wil het gebruik en inzetten van dieren als attractie in de toerismesector wettelijk laten verbieden.

Wat kan u doen ?

Schrijf een beleefde e-mail naar het Brugse stadsbestuur, ter attentie van het College van Burgemeester en Schepenen, en vraag hen om de paardenkoetsen in de stad zo snel mogelijk af te schaffen.

Burgemeester Dirk De fauw: burgemeester@brugge.be

Schepen van toerisme Philip Pierins: schepen.pierins@brugge.be

Schepen van dierenwelzijn Matthijs Goderis: schepen.goderis@brugge.be

Sluit je aan bij onze beweging en word lid van DierAnimal.

#dieranimal #politiekepartij #dieren #mensen #planeet #stoppaardenkoetsen

Een eind aan de paardenkoetsen

Je zou ook interesse kunnen hebben in