In België is zalm een uiterst populaire vissoort in supermarkten en viswinkels. De vis heeft een vals gezondheidsimago. Geslepen marketing zorgt ervoor dat iedereen gelooft dat de vis in het wild gevangen is.

Een leugen groter dan een kathedraal, want het gros van de zalm voor menselijke consumptie komt uit visteelt.

En de vee-industrie op zee is zo nodig nog gruwelijker dan de vee-industrie aan land !

Levend opgevreten

Kijk naar het voorbeeld van de Schotse zalm, die in onze winkels te koop is.

De intelligente, gevoelige en vrijheidslievende zalmen zitten in enorme cilindervormige draadkooien opgesloten en draaien 2 jaar doelloos rondjes alvorens te worden “geoogst” en in de winkels terecht te komen als “in het wild gevangen zalm”. Vele dieren zijn gewond, blind, worden levend opgevreten door parasieten of missen delen van hun lichaam. Een kwart sterft nog voor het eind van hun gevangenschap.

Milieuramp

De Schotse zalmindustrie is een ware milieuramp. Wist je dat de Schotse zalmkwekerijen op zee samen evenveel afval produceren als de helft van de Schotse bevolking ?

Ook in Noorwegen floreert de intensieve zalmkweek.

Noorse kweekzalm heeft op de verpakking de verplichte vermelding dat het product absoluut afgeraden wordt voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Dat zegt genoeg.

Verdrinkingsdood

En verder:

– Kweekvis wordt gevoerd met wilde vissen of met tot meel vermalen vlees van landdieren.

– Vis is één van de meest vervuilde voedselbronnen, vol zware metalen, antibiotica, pesticiden en andere polluenten.

– De zeeën en oceanen worden systematisch overbevist met grote industriële fabrieksschepen.

– Duizenden schildpadden, dolfijnen, haaien, enz worden zijdelings gedood omdat ze in de netten verstrikt raken en verdrinken.

Wat kan jij doen ?

– Geen vis meer consumeren en in het bijzonder de zo populaire zalm links laten liggen: jouw vork is jouw wapen voor positieve verandering.

– Je familie en vrienden alert maken en waarschuwen voor de gevaren.

– In maart 2021 ging op Netflix de nieuwe documentaire “Seaspiracy” in première die de ravage in de oceanen en de duistere geheimen van de industriële visserij blootlegt. Kijk en deel zoveel mogelijk met je omgeving.

– Teken de petities van verschillende NGO’s, waaronder CIWF, om de verdubbeling van de Schotse kweekzalmindustrie tegen 2030 tegen te houden.

Sluit aan

Schotland, Noorwegen of elders: ook in België hebben we een vinger in de pap.

Sluit aan bij DierAnimal, onderschrijf ons programma voor dier, mens en planeet en maak zo deel uit van de groeiende internationale beweging van dierenpartijen. Die streven samen naar het eind van de industriële visteelt en de commerciële visserij.

#dieranimal #politiekepartij #dieren #mensen #planeet #belgie

Credit foto: CIWF

Industriële visteelt: aanslag op de wereldgezondheid

Je zou ook interesse kunnen hebben in