Volgorde

De ondertitel van ons partijlogo heet officieel: “voor dier, mens en planeet”. Bij de discussies over het vastleggen ervan, debatteerde men of het wenselijk was om in dat rijtje dier, dan wel mens als eerste te vermelden. Sommigen vonden dat mens toch als eerste vermeld moest worden. Men dacht dat een te duidelijke focus op dieren een te kleine basis was om voldoende mensen te winnen voor onze programmapunten.

Belangrijker

Wij dierenpolitici van DierAnimal vinden, net als de meeste dierenactivisten en vegans dieren niet belangrijker dan mensen.

We zetten ons in omdat we dieren belangrijker vinden dan bijvoorbeeld:

– een sandwich

– een paar schoenen

– een lipstick

– een winterjas

– een geasfalteerde parking voor 1.500 auto’s

Dat strijkt uiteraard tegen de haren van wat in onze maatschappij algemeen gedacht, verwacht en gedaan wordt.

Levend systeem

Het is geen kwestie van het één of het ander. We kunnen samen vanaf vandaag, door onze duidelijke dagelijkse keuzes, samen werken om het leed van dieren én mensen gelijktijdig uit de wereld te helpen.

Alles op deze planeet is intiem met elkaar verbonden tot één levend, organisch systeem. We hebben er baat bij om ons mensen als onderdeel van dat geheel te zien, en niet als een soort afgescheiden soort met een vals superioriteitsgeloof die de hele planeet platwalst.

Bij elke politieke beslissing dient het groter belang van het geheel steeds het uitgangspunt te zijn.

Het hele verhaal

Uiteindelijk werd voor de slogan gekozen voor de volgorde “dier, mens en planeet”, gewoon als gevolg van alfabetische rangschikking. Met als uitgangspunt, dat alle drie evenveel gewicht dragen.

Het is meegenomen dat daarbij het dier als eerste is komen te staan, omdat we in ons engagement zijn uitgegaan van onze diepe empathie met het lot van de dieren en de uitzonderlijk belabberde status en rechtsbescherming van de dieren in ons huidig systeem van rechten en wetten. In de onderdrukking en uitbuiting van de dieren zit het hele verhaal vervat van het falen van het bestaande politieke en economische systeem.

Zit daar voor jou muziek in?

Sluit je aan bij DierAnimal en daarmee bij de steeds groeiende internationale politieke beweging voor dieren, mensen én de planeet.

#dieranimal #politiekepartij #dierenpolitiek #belgie #animalpolitics

Mensen of dieren ?

Je zou ook interesse kunnen hebben in