Moet Greta Thunberg nu aan de schandpaal omdat ze in augustus 2021 in wollen kledij op de cover van Vogue Scandinavia stond?

Absoluut niet. De boodschap van Thunberg aan de mode-industrie is klaar en duidelijk: “Mode als massaproduct kan niet duurzaam worden geproduceerd zoals de wereld vandaag in mekaar zit. Er is een systeemverandering nodig.”

Wat we eruit leren is dat zelfs mensen met een ver geëvolueerd bewustzijn rond milieu, dierenkwesties en duurzaamheid, vaak geen flauw benul hebben van de wreedheid die achter de wolindustrie schuilt.

Mulesing

De meeste wol op de markt (80%) komt uit massaproductie in Australië en Nieuw-Zeeland, waar grote schapenboerderijen en winstgeoriënteerde businessmodellen de boventoon hebben.

De schapen worden ruw behandeld, met systematische verminkingen zoals afsnijden van staarten, castreren en wegsnijden van huid rond de staart en achterpoten (mulesing) zonder verdoving.

Bij het jaarlijks scheren worden ze ruw behandeld, geslagen en raken ze vaak verwond. Wonden die niet worden verzorgd. Wanneer hun wolproductie afneemt, worden de schapen op lange afstandstransport naar het Midden-Oosten gezet. Bij die wekenlange reis over land en zee sterven vele schapen van ontbering.

Bij angorawol wordt de wol met de hand uit de huid van levende angorakonijnen gerukt, wat ze doet krijsen van de pijn als vermoord.

Bij kasjmierwol worden de geiten ruw op de grond geworpen en wordt hun lange haar met metalen kammen pijnlijk uit hun huid gerukt.

Wat kan iedereen van ons doen?

Aan wol kleeft bloed en veel, veel dierenleed.

Kies voor de talrijke alternatieven voor textiel en kledij en laat wol volledig links liggen.

Wees matig met kleren kopen.

Koop tweedehandskledij, vintage of gerecycleerd textiel in plaats van nieuw.

Ruil kleding met je vrienden of buren.

DierAnimal wil dat de wolindustrie uiteindelijk wordt opgedoekt. Dieren zijn individuen en geen productiemachines.

Vind jij ook dat die wreedheid in de wolindustrie niet kan?

Sluit je aan bij DierAnimal en de internationale beweging van dierenpartijen die hetzelfde nastreeft.

Niemand is perfect, wol is wreed

Je zou ook interesse kunnen hebben in