
Het Israëlisch handelsverbod op bont
Israël verbiedt de handel en verkoop van bont.
De nieuwe wet wordt nog dit jaar (2021) van kracht.
Kopen of verkopen van bont wordt strafbaar, met boetes tot omgerekend 18.500 euro.
Milieuminister Gila Gamliel verklaarde: “De bontindustrie ligt aan de oorsprong van het doden van honderden miljoenen dieren over de hele wereld, en daar komt onbeschrijflijke wreedheid en lijden aan te pas. Het gebruiken van de huid en vacht van wilde dieren door de mode-industrie is immoreel.”
Uitzonderingen
Toch blijven er uitzonderingen. Wie toch nog bont wil kopen, zal over een speciale vergunning moeten beschikken. Onder de nieuwe regels zal een uitzondering enkel mogelijk zijn in het kader van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs of … religieuze tradities.
Die laatste uitzondering is van toepassing op Israëls ultra-Orthodoxe gemeenschap. Veel mannen dragen er grote ronde bonthoeden die shtreimels worden genoemd. Die achterhaalde gewoonte zou ooit in Oost-Europa zijn ontstaan.
Uiterst betreurenswaardig alweer, dat net zoals bij het onverdoofd slachten, religie het kader bij uitstek is waar nodeloze wreedheid tegenover dieren in stand gehouden wordt. Zeker gezien deze gemeenschap binnen Israël, met zijn warm Middellandse Zeeklimaat de grootste verbruiker is van bontproducten.
Tendens
Israël is daarmee het eerste land ter wereld dat handel en verkoop van bont verbiedt.
Daarbuiten geldt een handelsverbod tot nu toe alleen in enkele Amerikaanse steden en in de Braziliaanse stad Sao Paulo. Het zijn de eerste “eilanden” waar bont definitief geweerd wordt, en de starters van wat nu een internationale tendens zal worden.
Coronavirus
DierAnimal wijst erop, dat een verbod op bontfokkerijen bij ons ook gevolgd moet worden door een algemeen handelsverbod op bontproducten, zonder uitzonderingen. Anders verlegt de productie zich gewoon naar andere landen. Een veralgemeend handelsverbod kan de bontmarkt, die jaar na jaar achteruit boert, definitief doen instorten.
Bovendien is de handel in wilde en zogenaamd exotische dieren en hun lichaamsdelen los van het dierenleed op zich ook een risicofactor in het ontstaan van zoönosen zoals het coronavirus.
Reden te meer om die hele handel definitief op te doeken.
Wil jij dat ook?
Sluit je dan resoluut aan bij DierAnimal en daarbij bij de groeiende internationale beweging van dierenpartijen. Laten we samen opkomen voor wetten die een eind maken aan de exploitatie van dieren als voedsel of gebruiksvoorwerpen zoals bont of leder.