Er is momenteel opwinding omdat de London School of Economics officieel wetenschappelijk heeft laten bevestigen dat schaaldieren zoals kreeften, krabben en garnalen, evenals koppotigen zoals octopussen pijn lijden waardoor ze nu in de categorie van gevoelige, bewuste dieren worden geplaatst. Daardoor overweegt de Britse regering om het verdoven van deze dieren verplicht te maken. De gangbare culinaire prakrijk om zet levend te koken of levend in stukken te snijden zou daardoor wettelijk worden verboden.

Europese stemming

Het is goed om eraan te herinneren dat in januari 2021 het Europees Parlement over een amendement heeft gestemd om het levend koken van kreeften en krabben te verbieden.

Zo’n verbod is bijvoorbeeld al meer dan een jaar van kracht In Zwitserland.

Een grote meerderheid (359) van het Europees parlement stemde tegen.

Dat betekent dat de overgrote meerderheid van de dames en heren europarlementariërs het in 2021 prima vinden dat deze dieren een gruwelijke dood sterven in kokend water.

Dat verwondert ons niks, we weten dat het Europarlement, niettegenstaande de vooruitgang van de groene fracties bij de laatste verkiezingen, een bunker is waar ouderwetse conservatieven het veel te vaak voor het zeggen hebben.

Belgische Europarlementariërs

En de Belgische Europarlementariërs? De mensen waarvoor de Belgen hebben gestemd?

Ook zij vinden dat levend koken van dieren dik in orde, te oordelen naar het ontstellend lage aantal pro-stemmen (slechts 5 op de 20 uitgebrachte stemmen).

Zo vinden Kathleen Van Brempt (Sp-a) en Marc Tarabella (PS) de gruweldood van de schaaldieren nog een applaus waard ook, te zien aan hun tegenstem. Wat een schandaal!

De overgrote meerderheid van de andere parlementariërs, waaronder het voltallige Vlaams Belang, die in 2019 vlak voor de verkiezingen nog op de proppen kwamen met hun fake Partij voor de Dieren Vlaanderen, onthielden zich. Ook N-VA, de partij die in Vlaanderen de zogezegde minister van Dierenwelzijn levert, onthield zich en bloc.

Dat betekent dat ze dus instemmen en laten begaan door weg te kijken, door koude onverschilligheid of politieke spelletjes.

Bekijk de tabel voor de details.

Dat is, anno 2021, het portret van het gewicht van dierenbelangen in de Belgische politiek.

Laat je niet langer bij de neus nemen.

Kies voor een nieuwe partij die resoluut de kaart trekt van dieren en planeet.

Sluit je aan bij DierAnimal.

#dieranimal #politiekepartij #dieren #belgie #europa #animalpolitics

Verplichte verdoving van schaaldieren en inktvissen

Je zou ook interesse kunnen hebben in